Danske Slægtsforskere Odense

- en aktiv forening for slægtsforskere

Hvad får du for 100 kr. om året?

Gratis adgang til en lang række arrangementer - fysisk/online. Nyhedsbreve med aktuelt stof for slægtsforskere. Du kan låne en scanner til billeder og negativer. Vi lægger stor vægt på socialt samvær om vores gode hobby!

Bogen Gotisk

Køb bogen om gotisk håndskrift

bog forside

 

Min familie fra Flensburg

af Per Helge Nissen

Da jeg startede på slægtsforskning for flere år siden, var det mens jeg stadig var på arbejdsmarkedet. Siden jeg gik på efterløn for 5 år siden har jeg taget det meget seriøst op igen, og via medlemskab af DIS-Odense fået en hel del mere styr på, hvordan jeg kan finde ud af mere om min slægt. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde et større problem. Min familie stammede fra Tyskland. Min far stammer fra Kupfermühle - Kobbermøllen, men det var let at søge i Statens Arkiver - ArkivalierOnline i kirkebøgerne fra Bov op til 1920. Min mor stammede derimod fra Flensburg, og her var situationen en anden.

Registre og adgangsfrister
Når et barn bliver født i Tyskland skal man (efter oktober 1874) anmelde det til Standesamtet der indfører det i Geburtsregister. Vielser skal ind i Heiratsregister, og dødsfald bliver indført i Sterberegister. Adgangsfristerne er for fødsler 110 år, vielser 80 år og dødsfald 30 år. Hvis man har familierelationer i direkte line (forældre osv.) kan der dog søges om adgang for "yngre" attester, ligesom i Danmark.

Det er i disse registre at de retsgyldige optegnelser står. Selvfølgelig findes der også kirkebøger, men så er det straks lidt mere omstændeligt, og det er ikke det retsgyldige papir, som du ser. Jeg har indtil nu været heldig, at den familiegren har opholdt sig i Flensburg.

Stadtarchiv Flensburg

flensburg arkiv

For at se disse registre måtte jeg en tur til Flensburg. Jeg havde før mit besøg været i kontakt med Stadtarchiv Flensburg og med Cay-Erik Geipel, som havde afsat tid til at hjælpe mig i gang med søgningen af familien.

Det er ret vigtigt at forstå hvordan arkivalierne er organiseret, og når det er på plads er det bare at gå igang. Det er også vigtigt at man hjemmefra har en plan for Hvem, Hvad og Hvor man vil eftersøge, og så er det vigtigt at huske: Det er arkivalier for Flensburg Amt, der findes i Stadtarchiv Flensburg.

Ved hjælp af navne og adressebøger fik vi indkredset begivenheder i familien: Fødsel, vielse og dødsfald, og relativt hurtigt slået op i de relevante arkivalier. Vi satte bogmærker ved de interessante sider og bestilt kopier af de ting vi ønskede. Jeg tror, at vi var ude af arkivet igen kl. 12.15, og det var tid til at gøre status over formiddagen.

Hvad fik jeg ud af det?
Jeg fik rettet min mormors pigenavn til det korrekte navn Vølscho.
Fik fundet vielsesdatoen for min mormor og morfar.
Fandt adskillige adresser hvor familierne har boet.
Blevet klar over at min oldefar var matros og blev meldt savnet i 1874.
Fandt en ukendt halvsøster til min mor.
Og mange andre ting som der fremadrettet kan arbejdes med.

Parkering, åbningstid, flotte kopier m.m.
Vi kørte lige ind i centrum og parkerede lige ved siden af Rådhuset i Flensburg. Arkivet har åbent kl. 8.30-12.30 onsdag, torsdag og fredag. Husk lige at checke for sommerferie. Parkeringskælderen betales i Euro kontanter, ligesom hvis du skal have kopier med hjem fra arkivet. Det eneste retsgyldige dokumenter er fra de tidligere nævnte registre og bliver stemplet  og underskrevet. De er som regel i A3 format og flotte skarpe kopier til 11 Euro stykket. Du kan også få kopier af kirkebøgerne. De bliver dog ikke attesteret og koster 50 Cent pr. stk. Alt betales i kontanter i Euro. Dyrt men dejligt.

Det er ikke tilladt at affotografere kilderne på arkivet.

Mod på mere

Det bedste af det hele: Nu føler jeg mig bekendt med arkivet og vil sagtens kunne tage derned og søge oplysninger på egen hånd. Ellers er der jo de yderst behagelige mennesker, der er på arkivet, der altid står klar til at hjælpe hvis noget går galt. Du kan roligt arrangere en tur derned, hvis du skal finde familieoplysninger. Jeg er sikker på at jeg vil være at finde mange gange  i Stadtarchiv Flensburg fremover.