Danske Slægtsforskere Odense

- en aktiv forening for slægtsforskere

Hvad får du for 100 kr. om året?

Gratis adgang til en lang række arrangementer - fysisk/online. Nyhedsbreve med aktuelt stof for slægtsforskere. Du kan låne en scanner til billeder og negativer. Vi lægger stor vægt på socialt samvær om vores gode hobby!

Bogen Gotisk

Køb bogen om gotisk håndskrift

bog forside

 

Mette Colding Dahl, cand.mag.: Gør din historie levende

https://www.youtube.com/watch?v=5rB6dcVsmlA

Her finder du 45 levende minutter om at berige sin slægtsforskning med billeder på forskellig vis.

Det Kgl. Bibliotek har produceret dette oplæg, og på deres hjemmeside skriver de:

”Når de skriftlige kilder er udtømt, hvor søger man så ny viden til lokal- eller slægtshistorien? Mængden af historisk kort- og billedmateriale på internettet er vokset markant de seneste år, og det kan være en vanskelig opgave ikke kun at gennemskue, hvor man skal søge, men også hvordan man søger. Hvor søger man fx portrætbilleder af familiens aner? Hvad kan kobberstik fra 1700-tallet og postkort fra 1900-tallet bidrage med? Hvordan finder man placeringen af den gård, der engang var i slægtens eje? Og kan man også finde billeder af den? Hør også om Mediestream, hvor man har adgang til 5 millioner danske avissider, der kan gemme på guld i forhold til lokal- og slægtsforskning – både for den professionelle og for ”hyggeforskeren”. Det Kgl. Bibliotek udbyder her et webinar af en times varighed.

Forskningsbibliotekar Mette Colding Dahl tager alle med på jagten efter ny viden fra historiske kort og billeder online. Mette Colding Dahl er uddannet cand.mag. i historie og arbejder til daglig i Kort- og Billedsamlingen på Det Kgl. Bibliotek København. Hun har et indgående kendskab til Det Kgl. Biblioteks Digitale samlinger, særligt til Danmark set fra luften – før Google, og har tidligere holdt foredrag om bl.a. brug af kort og billeder i lokal- og slægtshistorie.”

Mine kommentarer:

Vi har planer om at invitere Mette Colding Dahl til at komme og holde foredrag, når vi igen kan mødes. Hun er meget inspirerende og en god fortæller. Indtil da må vi nøjes med et halvandet år gammelt online-foredrag, kaldet et webinar, hvor hun fortæller om emnet: Billeder i slægtsforskningen.

Hjemmesiden www.kb.dk ser dog ikke længere helt sådan ud, som det bliver vist i Mette Colding Dahls oplæg, men hun kommer med supergode idéer til online kilder, man kan boltre sig i. Nedenfor har jeg forklaret, hvordan du finder de ting hun fortæller om. Rigtig god fornøjelse!

Mette Fløjborg
Januar 2021

Links:

1: DET KONGELIGE BIBLIOTEK    http://www.kb.dk             

Rul ned på siden og find

A Digitale samlinger

B Danmark set fra luften                          Høje målebordsblade

C Mediestream

                                                                 

1A DIGITALE SAMLINGER:

Rul ned på forsiden og vælg Digitale samlinger.

Her er et direkte link til samlingerne:
http://www5.kb.dk/editions/any/2009/jul/editions/da/

Skriv dit søgeord øverst – helst i kort form. Vælg derefter i venstre side f.eks.

Billeder, Samlinger, Postkort (ikke ret mange lagt ind endnu)

Billeder, Samlinger, Portrætsamlingen, Danske portrætter. Indholdet er mest det bedre borgerskab, kongelige og kendte, f.eks. præster, videnskabsmænd mm. og deres fruer, men jeg fandt også en landvæsenselev.

Billeder, Samlinger, Privatsamlinger, Müllers Pinakotek. Her findes en stor mængde billeder, der gengiver landskaber, byer og bygninger, også kaldes prospekter. Her findes med søgeord ’Odense’ et smukt kobberstik af Johanna Maria Pontoppidan fra 1700-tallet. Og et prospekt kaldet ’Ottonium’ som er fra 1550 og viser hvordan Odense så ud på den tid.

Billeder, Samlinger, Kort og atlas, Kort. Her findes mange gode kort fra hele landet. Søger man på ’Dalum’ ses f.eks. et håndtegnet kort med navnet Kort over Egnen mellem Odense og Bramstrup.

 

1B DANMARK SET FRA LUFTEN:

På forsiden ruller du ned og finder Danmark set fra luften. Lad dig ikke narre af antallet af de grønne knappenåle. Når du ruller ind på kortet, kommer der mange flere knappenåle frem.

Her er et direkte link til Danmark set fra luften:
http://www5.kb.dk/danmarksetfraluften/#zoom=18&lat=55.375120727767275&lng=10.36072701215744

 

1C MEDIESTREAM:

Indeholder 35 millioner danske avissider. På forsiden ruller du ned for finder Mediestream.

Her er et direkte link ind til Mediestream:
http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/

Sæt hak i ’Søg kun i det, du har adgang til’. Et godt tip er at sætte gåseøjne om flere ord, i stedet for at søge på:

rosenberg nielsen

så søg i stedet på

”rosenberg nielsen”

Derved kommer kun de søgesvar, som indeholder begge navne efter hinanden.

Indskrænk søgningen ved at give en start- og slutdato. Et af fundene var, at bogbinder K Rosenberg Nielsen den 10.02.1920 søger en ’pæn ung pige’.

 

2: LOKAL- OG STADSARKIVER      https://www.arkiv.dk       

Indeholder materiale fra 580 lokal- og stadsarkiver i hele landet.

Vælg på forsiden Udvidet søgning. Indtast søgeord øverst og din afgrænsning i venstre side.

 

3: NATIONALMUSEET                       https://samlinger.natmus.dk                   

Samlingen indeholder 180.000 billeder. Brug søgefeltet øverst. Brug evt. også knappen Filtre for at indsnævre søgningen. Søgeord Dalum gav smukke håndtegninger fra 1700-1800 tallet, en del om Dalum kirke, flotte tegninger af sognets herregårde og kloster, noget om Dalum Landbrugsskole og materiale fra Frihedsmuseets arkiv.

 

4: HISTORISKE KORT PÅ NETTET https://hkpn.gst.dk            

Her findes en fantastisk samling af gode kort. Udgangspunktet er matriklens ejerlav.