Vores foredrag er gratis for medlemmer, mens gæster betaler 50 kr. for at deltage. Alle foredrag foregår i vores lokale i Bolbro, læs mere i kalenderen eller i artiklen Her bor vi.
I den kommende tid byder vi på:
Foredrag 2025
Vi lægger ud med et foredrag om Danskere i Tyskarbejde under 2. verdenskrig
Tirsdag den 21 Januar kommer Per Andersen
Han fortæller Danskere i Tysk arbejde under 2. Verdenskrig
Foredraget tager udgangspunkt i Fynboer.
Tirsdag den 18. Marts foredrag om Frk. Jensen
En fortælling om kvinden bag kogebogen
Helle Juhl fortæller om: Frk. Kristine Marie Jensen (1858-1923) var ugift husbestyrerinde i København. Bag disse nøgterne data om et tilsyneladende anonymt kvindeliv gemmer sig intet mindre end et ikon: Frøken Jensen, forfatteren til danskernes mest elskede kogebog. Men på hjemmefronten var hun også reservemor og mæcen for den senere kendte operastjerne, Lauritz Melchior. Følg med fotos og fortælling i sporet af et eventyrligt kvindeliv, der startede som forældreløs pige i Randers og endte som hele Danmarks Frøken Jensen.
Onsdag den 23.april kl 19 ( Der er Generalforsamlingen kl 17:00 )
Rasmus Wichman fortæller om:
Slægtsforskerens Guide til Napoleonstiden
Landeværn og Kystmilits
Gode råd om at finde vej i den vildtvoksende skov af arkivalier fra Napoleonstiden. Fokus ligger på to særlige former for værnepligt kaldet ”landeværn” og ”kystmilits”, som har kastet et stort meget materiale af sig. I mindre grad inddrages også borgervæbninger og ’forstærkningsbataljoner.’ Foredraget vil blive skræddersyet til lige netop jeres egn, hvor foredragholder finder nogle underholdende anekdoter frem fra Rigsarkivet.
Foredraget er baseret på min bog af samme navn.
Udflugter 2025
ÅRETS UDFLUGT går til
Hørvævsmuseet og Skodamuseet
Tid: Søndag den 4. maj 2024, kl. 10 – ca. 13.30.
Sted: Hørvævsmuseet, Nårupvej 30, 5620 Glamsbjerg
Program:
10:00: Kaffe og rundstykker i cafeen
10.30: Rundvisning: Opdeling i to grupper: Den ene gruppe får en rundvisning på Hørvævsmuseet, den anden gruppe får en rundvisning på Skodamuseet
11.30: Grupperne bytter rundvisning
12.30: Frokost i cafeen: Frokosten består af 2 stykker smørrebrød og en øl eller vand.
Efter frokosten er man velkommen til at gå rundt på museerne på egen hånd.
Pris: For medlemmer: 115 kr. inkl. entre, formiddagskaffe og frokost. Ikke-medlemmer betaler 290 kr.
Tilmelding: Tilmelding senest den 19 april, Du tilmelder dig ved at trykke på dette link: Tilmelding
Kørsel: Der er ikke arrangeret fælles transport. Men vi vil prøve at lave samkørsel for de, der ønsker det. Kryds af på tilmeldingen, hvis du gerne vil køre med eller kryds af, hvis du kan tilbyde en eller flere pladser i bilen.
Om Hørvævsmuseet:
Hør havde stor betydning for vore forfædre. Det blev dyrket på gårdene, de fleste steder i Danmark og blev brugt til tøj og linned. Forarbejdningen af hørren var en lang proces, der krævede meget arbejde og en række specielle redskaber. Når hørren var forarbejdet på gården, blev den sendt til væveren i landsbyen. Senere foregik vævningen på maskiner på fabrikker rundt om i landet, bl.a. Væveri og Hørfabrikken i Tommerup. Alt dette vil du se og høre om på rundvisningen på museet.
Udstillinger, cafe og butik er indrettet i de tidligere stalde på Krengerup Gods.
Om Skodamuseet:
Museet indeholder 30 køretøjer af mærket Škoda, hvor den ældste er fra 1937. Alle bilerne på museet er et resultat af bilentusiasters kærlighed til mærket Škoda.
Bilerne har været i privateje igennem generationer, er bygget op helt fra bunden og sidst men ikke mindst, så er alle biler en del af en helt utrolig historie uden sidestykke.
Foredrag 2024
Onsdag den 6. november Kl 19:00 - 21:00 byder vi på foredrag om Louis Pio
”Historikeren Anders Bo Rasmussen hiver Pios liv i Amerika ud af arkivernes tåge og rejser et levende menneske for læseren.”
I en årrække har forfatter Anders Bo Rasmussen gennemsøgt arkiver og biblioteker i USA og Danmark for at afdække den hidtil ukendte historie om Louis Pios dybe engagement i den amerikanske arbejderbevægelse. Det har ført til bogen Pio – Flugten til Amerika, der føjer nye kapitler til vores viden om en af datidens største personligheder i Danmark og USA.
Tirsdag den 22. Oktober Kl 19:00 - 20:00 byder vi på et foredrag om Boye Banden af Leif Sepstrup
Boye Banden.
I en længere periode omkring 1850 blev det vestlige Fyn hærget af indbrud, røverier og brandstiftelser.
De lokale myndigheder kunne, eller evnede ikke at sætte en stopper for ulovlighederne.
Den 11. Oktober 1853 bliver Niels Hansen i Broendehus i Balslev sogn overfaldet og dør af sine kvæstelser.
Drabet er årsag til der bliver nedsat en Kommissionsdomstol, som blev ledet af Kriminal og Politiretsassessor H. Rothe og Assessor L. Køpke, København.
I 1854 bliver Jens Henrich Boye anholdt og tilstår mordet.
Der blev i foråret og sommeren 1854 anholdt mange personer, som var med i det netværk, som stod bag de mange tyverier m.m.
Disse personer er gået over i historien som ”Boye Banden”.
Den 21. August 1855 blev der i Assens afsagt dom over 59 personer.
---
Tidligere foredrag og udflugter
2. april 2024 foredrag DNA Slægtsforskning v/Mette Fløjborg
Aftenens foredrag med Ulrich Alster Klug er desværre aflyst pga. sygdom. I stedet vil Mette holde et foredrag om, hvordan man kan bruge DNA i sin slægtsforskning. Foredraget er fyldt med eksempler, billeder, sjove fund og gode idéer til, hvordan du selv kan komme i gang - men pas på, det er en tidrøver ;-).
21. februar 2024 kl. 19-21 foredrag Oluffa - Fra Tórshavn til Brandts Klædefabrik v/forfatter Charlotte Langkilde
OLUFFA er fortællingen om en markant dansk kvindeskikkelse, der endte som hovedaktionær i Brandts Klædefabrik i Odense. Oluffa Dahlerup Brandt voksede op i fiskerlejet Tórshavn på Færøerne som datter af den danske amtmand. Gennem Oluffas historie fortælles også om den spæde industrialisering i Danmark, hvor driftige iværksættere som Oluffas mand skabte baggrunden for det Danmark, vi kender i dag. Ved Søren Christian Brandts tidlige død i 1905 reddede Oluffa fabrikken fra en fjendtlig overtagelse, opkøbte størstedelen af aktierne i klædefabrikken og styrede den videre med sikker hånd. Samtidig brugte hun en stor del af sin velstand på Odenses fattige og på anden form for socialhjælp og var også på den måde forud for sin tid. Charlotte Langkilde, der er oldebarn af Oluffa, vil også fortælle lidt om processen med at skrive bogen, herunder arbejdet med de historiske kilder, der er bogens fundament. Charlotte Langkilde er vokset op på Fyn og er uddannet cand.ling.merc.
24. januar 2024
Foredrag Asbjørn Romvig Thomsen - Faddere - sociale relationer i landbosamfundet ca. 1750-1850
Hvem kom vores forfædre sammen med i deres daglige sociale liv? Forandrede deres sociale liv og hverdag sig igennem landboreformperioden, der for de fleste landboers vedkommende betød, at de købte deres jord til selveje, at de fik deres egne marker i stedet for at være bundet til fællesskabet, og de slap for stavnsbåndet? Udgangspunktet er forfatterens egne indgående studier af befolkningen i tre sogne i Salling i perioden 1750-1850.