Danske Slægtsforskere Odense

- en aktiv forening for slægtsforskere

Hvad får du for 100 kr. om året?

Gratis adgang til en lang række arrangementer - fysisk/online. Nyhedsbreve med aktuelt stof for slægtsforskere. Du kan låne en scanner til billeder og negativer. Vi lægger stor vægt på socialt samvær om vores gode hobby!

Bogen Gotisk

Køb bogen om gotisk håndskrift

bog forside

 

gimp

Her er lidt noter til opfølgning på Søren Bay Kastrups minikursus i februar 2022.

Download det gratis program GIMP fra den officielle hjemmeside gimp.org. Vælg menuen Download og den GULE downloadknap. Dobbeltklik derefter på den downloadede fil og vælg sprog Dansk. Så er du i gang.

Der er mange gode videoer på dansk, der viser, hvordan du bruger programmet. Gå til youtube.com og skriv i søgefeltet: gimp dansk. Et par gode videoer er:
Gimp Øvelse billedbehandling billedmanipulation 2010
Gimp: Indsætte et billede i et andet billede.

Der findes en gruppe på Facebook, der hedder Fotorestaurering. Find den ved at søge i Facebooks søgefelt og bed om at blive medlem af gruppen.

Scanning af egne billeder: Foreningens medlemmer kan gratis låne vores scanner, læs mere her: Lån af scannere

Søren viste, hvordan man fjerner ridser og pletter på et gammelt foto med programmet GIMP og værktøjet Kloning (menuen Værktøjer, Maleværktøjer, Kloning). CTRL+klik på det sted hvor du vil klone FRA og derefter klik på det nye sted du vil klone og hold musen nede og 'tegn' med musen.

Vi legede også med menuen Farver, Niveauer. Dér flytter man på skyderen under Inputniveauer for at gøre billedet mere skarpt/lyst/mørkt.

Derefter prøvede vi at markere rundt om en genstand med lassoen (værktøjet Frihåndsmarkering). Når man har klikket sig rundt om det, man vil markere, kan man derefter vælge at fjerne baggrunden. Det gør man sådan: Menuen Markering, Invertér. Og derefter CTRL+X.

Eller man kan fjerne den genstand, man har frihåndsmarkeret, ved igen at vælge Markering, Invertér (for at ophæve den kommando igen) og derefter klippe personen ud med CTRL+X og derefter åbne et nyt billede, hvor man sætter personen ind i et andet billede med CTRL+V.

Husk at du kan bruge CTRL+Z for at hoppe baglæns og fortryde de seneste ændringer.

Vi prøvede også pipetten, Farvevælger, der findes i menuen Værktøjer, Farvevælger. Så kan man klikke på et punkt i billedet, som har den farve man vil bruge. Derefter kan man f.eks. bruge malerspanden (Værktøjer, Maleværktøjer, Spandudfyldning). Når man derefter klikker på et område, så udfyldes hele fladen/området med den farve, man valgte med pipetten.

Prøv. prøv, prøv dig frem og se nogle videoer på Youtube! 

På gensyn til næste del af Sørens ONLINE-kursus den 10.03.2022 kl. 19.

Mette Fløjborg
02.2022