Se Søren Bay Kastrups guide til folketællinger her.
---
I gamle dage blev befolkningen talt med jævne mellemrum.
Find folketællingerne online
1. De indtastede og søgbare folketællinger
2. De originale affotograferede folketællinger
1.
De indtastede har den åbenlyse fordel, at du kan søge på kryds og tværs. Der er utroligt mange muligheder for at søge. Du finder dem på www.ddd.dda.dk.
Alle disse millioner af navne er indtastet af frivillige mennesker i hele landet. Indtastningen foregår stadigvæk, så du kan ikke finde alt i denne database.
Med knappen 'Gå til database' kommer du ind og får nogle forskellige søgevalg i venstre side. Vælg en af dem - f.eks. Avanceret søgning - Områdeforslag, den er altid god.
I højre side under Søgetips skal du læse, hvad der står under 'Usikker på stavemåde'. Der er mulighed for jokertegn. Hvis en forfader hedder Peder kan det være stavet som Peter. Husk på, at folketælleren ikke altid vidste, hvordan det skulle staves, og nogle gange var folketællerne direkte dårlige til at stave. Så BRUG DIN FANTASI når du søger.
2.
De originale finder du på www.sa.dk under Arkivalieronline. Her kan du se alt, hvad der er skrevet om familien. Men brug det kun i nødstilfælde, eller hvis den folketælling du søger, ikke er indtastet endnu.
Hvad er med i de enkelte folketællinger?
Rigsarkivet har lavet en hjemmeside med en introduktion til folketællinger. Heri kan du finde en PDF-fil, der fortæller, hvad der er med i de enkelte år, og hvilken dato folketællingen blev gennemført det pågældende år.
En af de vigtigste ting er 'fødested', der fremkommer første gang i 1845. En anden vigtig detalje er 1916, som indeholder oplysninger om peronernes indkomst og formue.