Danske Slægtsforskere Odense

- en aktiv forening for slægtsforskere

Hvad får du for 100 kr. om året?

Gratis adgang til flere arrangementer hver uge - både fysisk og online. Vi udsender også en strøm af nyhedsbreve med aktuelt stof for slægtsforskere. Du har mulighed for at låne en scanner til billeder og negativer. Foreningen lægger stor vægt på socialt samvær om vores gode hobby!

Bogen Gotisk

Køb bogen om gotisk håndskrift

bog forside

Overskud fra salget går 100% til Danske Slægtsforskere Odense

1 mio

Hannah Aabech scanner billede nr. 1.000.000 af en fynsk kirkebog. Foto: Mette Fløjborg

Onsdag den 18. september kl. 13.30 rundede de frivillige fra Danske Slægtsforskere Odense 1 million billeder af vores kulturarv. Et hold på 22 personer fra Fyn og Langeland arbejder som frivillige med at skanne kirkebøger, dødsattester, jordemoderprotokoller og mange andre spændende arkivalier på Rigsarkivet i Odense.

Dette er en kulmination på en bølge af frivilligt arbejde, som slægtsforskere landet over hver uge laver til gavn for slægtsforskere i hele verden og Rigsarkivet. Det giver store muligheder for både historisk interesserede privatpersoner og professionelle forskere indenfor flere fagområder.

Dagen blev fejret med en lille event for de frivillige, hvor vi skannede billede nr. 1.000.000 på læsesalen og derefter drak kaffe og spiste kage i læsesalens frokoststue.

Arbejdet foregår på Rigsarkivets læsesal, hvor der uge efter uge skannes tusindvis af bogsider og attester. Efter skanningen lægges billederne online på Rigsarkivets hjemmeside www.sa.dk.

Foreningen bag

Danske Slægtsforskere Odense praler af, at de er Danmarks mest aktive forening for slægtsforskere. Ud over de mange billeder, laver de også hjemmesider for slægtsforskere, f.eks. www.dsodense.dk, der indeholder en stor mængde gode tip til slægtsforskere. 

På hjemmesiden www.faesterogskifter.dk kan man finde ud af, hvordan et dødsbo blev behandlet, eller hvordan tipoldefar havde indgået en fæstekontrakt med herremanden. Denne hjemmeside er bl.a. baseret på billeder taget af de frivillige samt en stor flok på ca. 25 frivillige fra hele landet, som leverer materiale til siden i form af indtastning af navneregistre mm.

Foreningen har udgivet en bog om gotisk håndskrift www.gotisk.dk som er uundværlig for mange, når de skal tyde den svære gammeldags skrift i kirkebøger og andet materiale fra 1700-1800 tallet, hvor alt blev skrevet ind med blæk i store bøger.

Medlemmernes egen slægtsforskning er i centrum, når den aktive foreningen holder 60-80 arrangementer om året, hvor slægtsforskere mødes til foredrag, udflugter og workshops - og kaffe.

En million bogsider og dødsattester

For 4 år siden startede foreningen med at fotografere en hel masse små interessante sedler på Rigsarkivet. Det blev til 40.000 billeder i løbet af få måneder, og allerede året efter var de oppe på ca. 250.000 billeder om året. Gennem årene voksede gruppen af frivillige. Nogle forlader gruppen, og nye kommer løbende til. Sådan er frivilligt arbejde – iflg. foreningen, gælder det om at få fat i medlemmerne, så snart de går på efterløn, for ellers har de hurtigt fyldt dagen op med andre gøremål. Mange af fotoholdets deltagere er ”det grå guld”, andre er "arbejdsramte", men bruger deres fridage på at komme og skanne, ligesom en del arbejder hjemmefra med diverse "pillearbejde".

Statsinstitutionen og den lille forening med ”krudt i numsen”

Da foreningen begyndte at fotografere arkivalier på Rigsarkivets læsesal i Jernbanegade, fattede arkivet interesse for at få fingre i billederne til udgivelse på Rigsarkivets hjemmeside. De havde selv en digitaliseringsproces i gang, men kunne se et stort potentiale i at få endnu flere billeder online. 

Den lokale slægtsforening og Rigsarkivet indgik en aftale om, at alle billederne blev taget på den måde, som arkivet gerne ville have, og billederne blev siden lagt online på www.sa.dk. Det var en lang og sej proces at få løbet i gang, da de to enheder bestemt ikke bevægede sig i samme tempo, om end de havde samme mål. Det var nyt for statsinstitutionen at lukke en flok glade amatører ind i ”de hellige haller” efter lukketid, og der var et større logistikarbejde at fragte materiale frem og tilbage til fotograferingen. Med tiden er kanterne blevet slebet af, og begge parter har vænnet sig rigtig godt til hinanden, så samarbejdet kører nu helt optimalt til stor gavn for begge parter. 

Rigsarkivet har med tiden investeret i både foto- og skanneudstyr til de frivillige og sat kaffen klar, når de kommer. Arkivet har derudover ansat medarbejdere til at koordinere og servicere de frivillige, som nu arbejder på alle landets 4 læsesale.